Tips voor de thuiswerker: 6 Tips voor productief thuiswerken

Tips voor de Thuiswerker: 6 Tips voor productief thuiswerken

Tips voor de Thuiswerker: 6 Tips voor productief thuiswerken

Door de uitbraak van het coronavirus wordt door het RIVM geadviseerd om vanuit huis te werken. Veel bedrijven hebben het roer omgegooid en stimuleren hun medewerkers om dit advies op te volgen. Gebouwen en kantoren sluiten en het videobellen is de nieuwe start van de dag geworden. Maar hoe zorg je ervoor dat je productief kan thuiswerken? In deze blog geven we 6 tips voor de thuiswerker om productief je dag door te komen. 

1. Sta op tijd op

Door je wekker elke dag rond dezelfde tijd te zetten raakt je lichaam gewend aan je ritme. Dit draagt bij aan je productiviteit en je zult merken dat je je hierdoor energieker voelt. Ook al is het verleidelijk om een paar uurtjes uit te slapen, je hebt er meer baat bij om op tijd je wekker te zetten! 

2. Dress to impress! 

Het is verleidelijk om lekker in je pyjama of je joggingbroek te werken. Echter zal je merken dat het lastig is om productief aan de slag te gaan in je chill kleren, je zit dan namelijk in je chill modus. Door je aan te kleden zoals je zou doen als je naar het werk gaat, kom je uit de chill modus waardoor je productiever aan het werk kunt gaan! Wil je toch liever wel je joggingsbroek aanhouden, omdat die zo lekker zit, trek dan bijvoorbeeld schoenen aan of een nette blouse. Hierdoor kom je toch net even uit die chill modus.

3. Creer je eigen werkplek

Je thuisomgeving is natuurlijk anders dan de plek op je werk, waardoor je snel afgeleid kunt raken. Door thuis een werkplek in te richten, creëer je een omgeving waar je gefocust en productief aan de slag kunt gaan. Ruim je tafel op, zet je koffiemok neer en doop je tafel om tot productieve werkplek! 

4. Plan je pauzes

Het kan lastig zijn om het onderscheid tussen werk en vrije tijd te maken, omdat je niet fysiek naar je werk toe gaat. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tijdens het werk. Vooral thuis kan het verleidelijk zijn om nog even de mailtjes te checken die binnenkomen tijdens je lunch of na je werktijd. Maar het is natuurlijk belangrijk om je vrije tijd te beschermen! Door je pauzes en je werktijden in te plannen maak je het voor jezelf duidelijk wanneer je met werk bezig mag zijn en wanneer je dingen voor jezelf kan doen. Wees hierin ook een beetje streng voor jezelf, pauze is pauze!

5. Virtueel koffiepraatje 

Wanneer je thuis werkt heb je minder sociale interactie. Je hebt geen collega’s die een praatje maken tijdens de lunch of bij het koffiezetapparaat. Gelukkig zijn er veel digitale tools om op afstand samen te werken met je collega’s. Deze kunnen ook worden ingezet om bij te kletsen. Plan met je collega’s een virtueel koffiepraatje waarbij het even niet over werk hoeft te gaan, om wat stoom af te kunnen blazen. 

6. Voldoende beweging 

Het is belangrijk om goed in beweging te blijven, je zult merken dat je hier meer energie van krijgt. Thuis heb je minder beweging dan op je werk, je reist niet naar je werk en je hebt geen collega’s waar je even binnen valt. Zorg dus dat je genoeg beweging hebt op een dag. Je kunt bijvoorbeeld binnen oefeningen doen zoals planken of trimmen op je plek. Maar de buitenlucht doet ook wonderen. Je kunt even een frisse neus halen, gaan wandelen of een rondje gaan fietsen (zorg wel dat je voldoende afstand houdt). 

Geplaatst in Opdrachtgevers.