Blog Vacature

Hoe Schrijf Je Een Goede Vacature In 6 Stappen

Hoe Schrijf Je Een Goede Vacature In 6 Stappen

Je zoekt nieuw personeel omdat er meer werk is dan de medewerkers aankunnen of een personeelslid vertrekt. Het is dus weer tijd om een vacature online te plaatsen, op zoek naar nieuw personeel. Bij het vullen van een functie wil je graag dat het sollicitatieproces zo kort mogelijk maken. Een goede vacature uitzetten helpt hierbij aanzienlijk. Maar wanneer is deze goed en wat moet je hiervoor doen?

Stap 1: Wekelijkse taken en skills in kaart brengen

Bedenk wat je werkelijk wilt. Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden en wat voor skills moet iemand daarvoor hebben? Als je dit voor jezelf helder hebt, weet je voor wie je het schrijft. Als je niet precies weet voor wie je het nu precies schrijft, dan wordt het sollicitatieproces een stuk langer en lastiger.

Stap 2:  Wat zijn de gewenste kernwaarden?

In welke kernwaarden moet de sollicitant zich in elk geval in herkennen? Benoem dit dan niet alleen, maar laat dit doorschemeren in de hele vacature. Wil je dat jouw medewerker flexibel is? Omschrijf dit dan niet alleen met “ben je flexibel”, maar leg dit uit in concrete situaties.

Stap 3: Wat kan de sollicitant van jou verwachten?

Informeer de sollicitant over wat ze van jou kunnen verwachten. Zo komen er geen onverwachtse verwachtingen. Daarnaast hoef je niet in gesprek met mensen die teveel wensen hebben waar jij niet aan kan/gaat voldoen.

Stap 4: Houd de vacature kort en bondig

Wees creatief in het omschrijven van de functie, maar houd het kort en bondig. Een voorbeeld kan zijn om de WWWWH te gebruiken. Wie, wanneer, waarom, wat, hoe? Zo houd je het in ieder geval kort, maar ook zeer helder.

Stap 5: Houd een structuur aan

Zorg voor structuur. De vacature moet in een oogopslag duidelijk zijn. Als je geen kopjes gebruikt moet men de hele vacature doorlezen om te kijken of het interessant is. Doorscrollen is sneller op dat moment.

Stap 6: Spreek de persoon direct aan

Maak de vacature aansprekend door te praten met jij of u. Als je de persoon omschrijft met de kandidaat o.i.d. dan is het een stap verder om je direct aangesproken te voelen.

Personeel inhuren bij TaskHero

Liever het hele werving en selectie proces uit handen geven? Neem een kijkje op taskhero.nl of stuur een mail naar Kim [email protected]

Geplaatst in Opdrachtgevers.