Het effect van het coronavirus op de arbeidsmarkt

De effecten van het coronavirus op de arbeidsmarkt

De effecten van het coronavirus op de arbeidsmarkt

In december 2019 brak het nieuwe coronavirus uit in Wuhan (China). Inmiddels is het virus wereldwijd verspreid en ook in Nederland is het virus geconstateerd. Niet alleen heeft het coronavirus effect op de gezondheid, maar ook op de arbeidsmarkt is het effect van het virus te merken. In dit artikel lees je meer over de effecten van het nieuwe coronavirus op de arbeidsmarkt. 

Het effect van het coronavirus op bedrijven

China heeft een groot aandeel in de wereldeconomie. Het nieuwe coronavirus heeft effect op bedrijven uit verschillende sectoren. Zo meldt deVolkskrant dat bedrijven die producten exporteren naar China problemen ondervinden, zoals verschillende voedingsmiddelen producenten. Daarnaast hebben bedrijven die importeren vanuit China last van de stilliggende productie, waardoor er vertraging ontstaat of minder producten beschikbaar worden. Denk hierbij aan de chemie-industrie die grondstoffen importeren. Ook Tech bedrijven, die afhankelijk zijn van halffabricaten uit China, merken het effect. Daarnaast zorgt de coronacrisis voor een slinkende voorraad van consumentengoederen. Hierdoor zijn bedrijven genoodzaakt verschillende maatregelen te nemen en kunnen prijzen van goederen gaan stijgen

De effecten zorgen ervoor dat bedrijven uit verschillende sectoren aan de slag gaan met het op- of afschalen van personeel.

Het coronavirus heeft ook effect op de luchtvaartmaatschappijen en logistieke sector. De effecten zorgen ervoor dat bedrijven uit verschillende sectoren aan de slag gaan met het op- of afschalen van personeel. Bedrijven kunnen bij het UWV een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen voor hun personeel. Met deze vergunning worden de niet gewerkte uren uitbetaald op basis van de WW.  Hierbij moet een bedrijf voldoende bewijs opleveren dat het in een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken, meer dan 20 procent minder werk heeft. Het AD meldt dat er inmiddels 128 aanvragen zijn binnen gekomen van bedrijven, waarvan er 52 bedrijven nog in afwachting zijn en 15 bedrijven zijn afgewezen. 

Ook de horeca en evenementen sector merkt het effect. Zo zijn er verschillende congressen afgelast en gaan mensen minder snel naar openbare evenementen, zoals voetbalwedstrijden. Echter zijn er ook bedrijven die minder last hebben van de effecten van het coronavirus. Levensmiddelenbedrijven en bedrijven met thuisbezorgers blijven goed lopen en ook streamingsdiensten en de game industrie blijken het goed te doen. 

Maatregelen op de werkvloer

Bedrijven proberen zo goed mogelijk te anticiperen op de verdere verspreiding van de effecten van het coronavirus op de arbeidsmarkt. Daarbij worden er maatregelen getroffen om de verspreiding tegen te gaan. Zakenreizen worden afgelast en risico gevallen zoals werknemers die één van de risicogebieden hebben bezocht, worden verzocht vakantie op te nemen of vanuit thuis te werken. Daarnaast heeft het ook effect op de interactie op de werkvloer. Mensen geven elkaar namelijk minder snel een hand en zorgen dat ze vaker hun handen wassen.

Benieuwd wat jij kan doen om verspreiding tegen te gaan? Voor actuele informatie over het coronavirus kun je het RIVM raadplegen. Het RIVM raadt de volgende maatregelen aan om verspreiding tegen te gaan: 

  • Was regelmatig je handen 
  • Hoest en nies in je ellebogen (niet in je handen)
  • Gebruik papieren zakdoekjes
Geplaatst in Opdrachtgevers.